Fumatul

Fumatul

Bună ziua! Astăzi am ales un subiect, și anume Fumatul , care produce schimbări fundamentale la nivel planetar în ceea ce privește calitatea și durata vieții.
Sunt afectați atât cei care fumează cât și cei care nu fumează și se bucură de viață alături de cei dragi, fumatul fiind așadar un obicei care ne poate afecta pe toți.
Am să încep prin a prezenta câteva aspecte pe care eu le consider înfiorătoare despre efectele fumatului în viața mea și a celor dragi mie.
M-am decis în urmă cu un an să nu mai intru în locații ce nu au încăperi delimitate pentru fumători, astfel alegănd înțelept să nu mai inhalez fum de nici un fel.
Am înțeles cât de important este să nu fumez, abia după decesul unui unchi foarte drag mie.

Doctorul i-a interzis total să mai fumeze,având artrită în formă acută.
După o perioadă de câteva luni în care el a continuat să fumeze, ignorând indicația medicului, a ajuns la amputarea a patru degete de la un picior datorită cangrenei care îi afectase iremediabil circulația sângelui.
Chiar și după ce a rămas infirm, unchiul meu a continuat să fumeze, lucru care l-a dus în doar 2 ani la deces.
După tot acest timp mă întrebam ce l-a determinat să renunțe în felul acesta dureros la viața lui? Tristețea este sentimentul care predomină în urma despărțirii.

Am înțeles atunci o lecție prețioasă și ce anume am de făcut în viitorul meu.
Am decis așadar să nu mai fiu nici măcar fumător pasiv, adică să nu mai stau în încăpere cu oameni care fumează, o decizie îndrăzneață, dar practicabilă dacă îți dorești cu adevărat asta. Fumatul activ și pasiv a dus la peste 1 miliard de decese în secolul 21, arată o Statistică șocantă a Organizației Mondiale a Sănătății.

În prezent, fumatul sub toate formele sale omoară 6 milioane de oameni anual, incluzând 600.000 de nefumători, pentru că guvernele fac minimul să-i determine pe oameni să renunțe la fumat și să-i protejeze pe ceilalți, precizează OMS.
O singură țigară fumată îți scurtează viața cu 7 minute, de aceea te invit să faci un calcul la câte țigări ai fumat până acum. Acum calculează câte minute de viață ai pierdut.
Gândește în termeni de clipe trăite, la câte minute petrecute cu cei dragi ai renunțat până acum doar pentru că ai fumat atâtea țigări?
Așadar la 10 țigări fumate zilnic, renunți la mai mult de o oră pe zi din viața ta .
Imagineză-ți că aceasta oră ai fi putut să o petreci făcând ce-ți place cel mai mult .
În 365 de zile, făcând un calcul simplu renunți la aproape 400 de ore de viață.
Adică renunți la 17 zile pe an. În concluzie 10 țigări fumate pe zi îți scurtează viața cu 17 zile în fiecare an de viață.
Cum ar fi să știi că aceste zile sunt un cadou neprețuit pentru tine? Cum ar fi să devii conștient că tu ești cel care alege și crează calitatea vieții tale?

Alături de cine ai dori să le petreci? Cum ar fi să le petreci în locația ta favorită?
La întrebarea: “Ce regretați cel mai mult din viața dumneavoastră?” adresată persoanelor aflate în ultimele clipe de viață, aceștia au răspuns în proporție de 95% că ar fi dorit să petreacă mai mult timp cu cei dragi și să le ceară iertare pentru ce au greșit, arată o statistică globală realizată de cele mai mari universități din SUA. Dacă ai fi tu în locul lor, ce răspuns ai da?
Cum te face să te simți răspunsul tău? Ce ai schimba acum fiind conștient că ai această șansă?
Este doar un îndemn la reflexie, decizia și puterea de schimbare sunt la tine. Ce alegi acum știind că există mereu consecințe în viitorul tău ca urmare a alegerilor sau a indeciziilor?

Jumătate din decesele legate de fumat se produc între 35-69 ani. Fumatul cauzează aproape 30% din decesele prin cancer. 90% din decesele prin cancer pulmonar la bărbați și 70% la femei se datorează fumatului.
Milioane de oameni s-au lăsat pradă acestui viciu și au fost învinși când au încercat să se lase atunci când nu au găsit metoda eficientă.
Sindromul tabagic fetal, infertilitatea, impotență, fragilitatea imunitară, cancerul, bronșita, emfizemul pulmonar, arteroscleroza, infarctul, cariile, cefaleea și halena sunt câteva dintre bolile care pot fi cauzate de fumat.
Agenția Reuters informează clar că epidemia bolilor legate de fumat și moartea cauzată de acestea abia a început, a precizat Organizația Mondială a Sănătății. Însă statisticile sunt sumbre: până în 2030, 8 milioane de oameni vor muri în fiecare an din cauza fumatului.
ONU a cerut mai multor guverne să semneze și să implementeze tratatul sau de control al fumatului, avertizând că, dacă se mențin tendințele din prezent, acest viciu ar putea provoca până la un miliard de decese în secolul 21, o creștere dramatică de la 100 de milioane de morți, câți au fost în secolul trecut.

Până acum 172 de țări și Uniunea Europeană au semnat Convenția privind Controlul Fumatului, înființată în 2005, și care obligă aceste state să ia măsuri pentru a reduce procentajul fumătorilor și expunerea într-o mai mică măsură a nefumătorilor la fumul de țigară.
În decembrie 2017 lansez un program pentru încetarea obiceiului de a fuma alături de partenerul meu de viață Master Coach Daniel Dragomir la care te invit și pe tine să participi, dacă vrei rezultate și schimbări reale.
Programul cuprinde mai multe sesiuni într-un pachet personalizat. Vei putea beneficia de cele mai eficiente și noi tehnici de coaching focusat pe soluții, coaching comportamental cât și de Neuroprogramare lingvistică.
Totul devine mai ușor și mai rapid când lucrezi cu un expert.
Dacă ai ales viața și dacă simți că ai nevoie de ajutor specializat pentru încetarea obiceiului de a fuma, acum este momentul să acționezi. Acum este momentul să îți recuperezi acele zile pe care le poți petrece în cel mai plăcut mod posibil pentru tine prin renunțarea la obiceiul de a fuma.
Iată care sunt Beneficie de care ai putea să te bucuri în primele 30 de zile de la încetarea fumatului:

Ziua 1: Vei dormi mai bine: Fumătorii sunt de patru ori mai predispuși tulburărilor de somn, prin comparație cu nefumătorii, precum și oboselii resimțite după o noapte de odihnă, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins.

Ziua 2: Oasele tale vor fi mai puternice: Persoanele de sex feminin ce obișnuiesc să fumeze pierd între 2,3% și 3,3% din densitatea minerală osoasă pe o durată de 10 ani de fumat. Efectele sunt și mai severe în rândul femeilor aflate la menopauză.

Ziua 3: Vei reduce refluxul de acid gastric: fumatul potențează refluxul gastroesofagian, întrucât slăbește valva dintre stomac și esofag, cauzând refularea acidului în esofag.

Ziua 4: Animalele tale de companie vor fi mai sănătoase: Fumatul pasiv este dăunător pentru toate vietățile aflate în jurul tău, nu numai pentru oameni și copii. O serie de studii arată că fumatul pasiv la domiciliu este asociat declanșării cancerului oral și limfomului la pisici, cancerului pulmonar și nazal la câini, și cancerului pulmonar la păsări.

Ziua 5: Ai mai puține șanse să stârnești un incediu: Un studiu constată că persoanele care locuiesc în gospodării în care se fumează au de până la 6,6 ori mai multe șanse să fie vătămate într-un incediu, prin comparație cu persoanele care trăiesc într-un mediu în care nu sunt fumători. Conform unui alt studiu, țigările sunt cauza a 55% din incendiile domestice, dar și principala cauză a decesului în urma unui incediu.

Ziua 6: Te bucuri de efectele unui consum de cafea redus: Organismul unui nefumător elimină cofeina mult mai repede decât cel al fumătorilor. De asemenea, nefumătorii obișnuiesc să consume, în medie, jumătate din cantitatea de cafea consumată de fumători și, așa cum se știe deja, cafeaua este cauza principală a anxietății și insomniei.

Ziua 7: Rănile se vindecă mai ușor: Mai multe studii au descoperit că fumătorii se vindecă mult mai greu decât nefumătorii în urma unor intervenții chirurgicale, de la cele estetice până la cele dentare.

Ziua 8: Vei mânca mai puțin: Deși majoritatea oamenilor sunt de părere că fumatul le suprimă pofta de mâncare și senzația de foame, în realitate țigările afectează papilele gustative și din acest motiv provoacă pofte alimentare pentru alimente nesănătoase. În cadrul studiilor de specialitate, fumatul a fost asociat cu un aport mai mare de calorii, în special din produse alimentare bogate în grăsimi saturate și colesterol.

Ziua 9: Calitatea spermei se îmbunătățeste: Chiar dacă apetitul sexual nu este suprimat în rândul bărbaților fumători, aceștia au un număr mai mic de spermatozoizi, dar și anomalii ale formei și funcțiilor acestora.

Ziua 10: Pilula anticonceptională nu mai este un pericol atât de mare pentru sănătate: Fumătoarele care iau pilule contraceptive trebuie să renunțe la unul dintre aceste două obiceiuri. Pastilele contraceptive nu sunt recomandate fumătorilor, întrucât prezintă un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge și de declanșare a infarctului miocardin și accidentelor vasculare cerebrale.

Ziua 11: Ai mai puține șanse să dezvolți psoriazis: Studiile de specialitate au arătat că fumatul zilnic este asociat riscului crescut apariția afecțiunilor grave ale pielii, precum psoriazis. Cu cât numărul de țigări fumate într-o zi este mai mare, cu atât șansele de apariție a psoriazisului este mai ridicat.

Ziua 12: Vei inhala mai puțini microbi: Noi cercetări sugerează că țigările sunt pline de microbi, ce sunt inhalați odată cu fumul de țigară. Nu este clar cât de dăunători sunt acești microbi, însă această descoperire ne trezeste, în mod inevitabil, repulsie.

Ziua 13: Vei avea un păr mai sănătos: Fumătorii au până la șase ori mai multe șanse să li se albeasca părul prematur și de doua ori mai predispuși căderii părului, prin comparație cu nefumătorii.

Ziua 14: Te vei putea bucura de gust: Într-un studiu efectuat în rândul fumătorilor, cercetătorii au constatat că aceștia sunt mai puțin receptivi la aromele dulci prin comparație cu cei care nu au fumat niciodată.

Ziua 15: Vei experimenta menopauza la varstă programată: O serie de studii arată că fumatul accelerează apariția menopauzei, ce se declanșează în rândul persoanelor de sex feminin ce obișnuiesc să fumeze cu câțiva ani mai devreme decât vârsta la care este normal să apară, așa cum se întâmplă în rândul femeilor nefumătoare.

Ziua 16: Vei fi mai încrezator în pat: Fumatul afectează circulația sângelui și, cu cât fluxul sanguin transmis către organele genitale este îngreunat, cu atât șansele de a avea o erecție durabilă scad.

Ziua 17: Vei avea dinții mai albi: Fumatul și consumul de cafea sunt printre cele mai des întâlnite cauze ale apariției petelor dentare.

Ziua 18: Vei petrece mai puțin timp pe scaunul dentistului: Dacă obișnuiești să fumezi, petele dentare nu sunt singura ta problemă. Conform American Dental Associaton, fumatul crește riscul tuturor problemelor ce țin de sănătatea orală, inclusiv a cancerului oral și bolilor gingivale.

Ziua 19: Vei fi mai puțin predispus accidentelor rutiere: Un studiu realizat în 1990 și publicat în “Canadian Journal of Public Health” arată că fumătorii au un risc crescut de până la 1,5 ori pentru implicarea în accidentele rutiere.

Ziua 20: Veți lua medicamente în doze mai mici: Fumatul afectează enzimele hepatice resposanbile pentru procesarea anumitor medicamente, astfel încât fumătorii sunt nevoiți să ia medicamente în doze mai mari pentru a obține efectele observate în rândul nefumătorilor.

Ziua 21: Îți vei păstra sănătatea ochilor: Expunerea la fumul de țigară dublează riscul de a dezvolta degenerescența maculară – cauza principală a orbirii.

Ziua 22: Vei fi mai puțin predispus riscului declanșării bolii Crohn: Fumătorii au de patru ori mai multe șanse să dezvolte această boală deosebit de dureroasă, ce provoacă diaree și necesită intervenții chirurgicale intestinale.

Ziua 23: Vei economisi mai mulți bani: Pe lângă numeroasele beneficii asupra sănătății de care avem parte, renunțarea la fumat aduce un efect pozitiv garantat și asupra condiției noastre materiale.

Ziua 24: Vei avea parte de mai multă energie și vitalitate: la numai trei săptămâni după ce te-ai lăsăt de fumat vei observa că ești capabil să efectuezi anumite eforturi fizice fără a gâfâi. Stoparea fumatului dă timp organismului pentru a se vindeca și regenera, iar plămânii se vor curăța permițându-vă să respirați mai ușor.

Ziua 25: Vei avea mai puține riduri: după 10 ani de fumat, acest obicei accelerează procesul de îmbătrânire prin îngustarea vaselor de sânge aflate la nivelul pielii și deteriorarea țesuturilor care dau pielii rezistență și elasticitate.

Ziua 26: Vei avea un ten strălucitor: ai observat cum tenul unui fumător este mai puțin strălucitor? Un studiu realizat în 1985 arată că sintagma “ten de fumător” este folosită pentru a descrie anumite caracteristici faciale, precum prezența ridurilor, aspectul cenușiu al pielii și fața obosită, toate aceste defecte fiind cauzate de fumatul pe termen lung.

Ziua 27: Nu vei mai avea degetele îngalbenite: nicotina din fumul de țigară nu îngălbenește numai dinții, ci și pielea degetelor și unghiile.

Ziua 28: Veți reduce riscul declanșării bolilor cardiace și al atacului de cord: Fumătorii au risc de până la patru ori mai mare pentru a dezvolta boli ale inimii, prin comparație cu nefumătorii.

Ziua 29: Veți obține mai multe plăceri de la viață: Nu trebuie luate în seamă ideile promovate de producătorii de țigări despre fumat, activitate asociată în mod eronat cu ideea de plăcere, independentă și un nivel crescut de atractivitate. Într-un studiu realizat în 2008, oamenii de știință din Marea Britanie au evaluat nivelul de bunăstare în rândul a 10.000 de persoane de peste 50 de ani și au constatat că persoanele ce se aflau în grupul de fumători au raportat un nivel mai mic de bunăstare și satisfacție a vieții, prin comparație cu nefumătorii.

Ziua 30: Vei trăi mai mult: Fiecare țigară reduce speranța de viață cu 11 minute, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din Bristol. Asta înseamnă că 10 țigări pe zi, timp de 10 ani, ar putea scurta cu aproximativ un an durata vieții fumătorului.

Te îmbrățisez cu drag și îți stau alături în demersurile tale de a-ți îmbunătăți orice arie din viață.

Everybody needs a coach. Here I am.

Toată lumea are nevoie de un coach. Aici sunt.

Lasă un răspuns

Adresa de Email nu va fi publicată.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>