Relație de cuplu sănătoasă versus relație de cuplu nesănătoasă

Relație

Tu ce fel de relație de cuplu ai? Ce fel de relație de cuplu îți dorești?

Pentru a face loc unei relații de cuplu sănătoase și fericite în viața ta, e necesar să faci curat în exteriorul tău (în relațiile tale, în casa ta, în hainele tale) și în interiorul tău, adică în convingeri (programe mentale) și să vindeci rănile de respingere, de abandon, de umilință, de trădare, de nedreptate. Dacă te interesează metode în acest sens, scrie-mi și voi reveni cu amănunte sau hai la o sesiune de coaching să vezi ce ți se potrivește exact ție.

Ce ador eu la relațiile sănătoase și cum îți dai seama în ce fel de relație ești?

În loc de critică sau dezinteres apare susținerea.

În loc de jocuri de putere, concurență și violență apar sinceritatea, comunicarea “Eu sunt ok, Tu ești ok”, colaborarea, răbdarea, blândețea, conștiența că fiecare ființă, implicit fiecare dintre parteneri are plusuri și minusuri. Orice defect e de fapt o calitate exagerată.

Când unul dintre parteneri se simte trist, nefericit, rănit, înșelat, gelos, insuficient de bun știe că are de lucru cu sine, nu dă vina pe partener, amintindu-și că rănile pur și simplu ies la un moment dat la suprafață pentru a fi vindecate din ce în ce mai profund.

Apare starea de încredere totală în care îi poți spune orice partenerului, dispar ascunzișurile și egoismul. Nu simți frica cu privire la faptul că ceea ce spui poate fi folosit împotriva ta sau că va fi răstălmăcit, ci știi, observi și simți că ești respectat, ajutat, înțeles – pe vorbe și mai ales pe fapte.

Când apar provocări vă focusați împreună pe a găsi soluții, pe minunăția vieții, nu pe probleme și “ce e imposibil”. Sunteți ancorați în realitate, dar continuați să visați frumos împreună.

Construiți în aceeași direcție pentru același scop, ne uitând să vă oferiți și libertatea pentru îndeplinirea obiectivelor personale.

Petreceți timp de calitate unul cu celalalt oricât de ocupați ați fi.

Știți nevoile și plăcerile personale și ale partenerului și folosiți asta pentru a ieși în întâmpinarea sa. Știți ce vă deranjează / supără / enervează și evitați astfel de situații, cuvinte, etc.

Împărtiți sarcinile din casă și din relație / familie. Nu unul gătește, spală, face curat, merge la serviciu, duce copiii la școala și celălalt vine de la serviciu, își ia berea și semințele și se vaită că e obosit.

Aveți valori înalte comune, ca de exemplu: încredere, fidelitate, respect, prietenie, libertate.

Vă oferiți timp și spațiu personal unul altuia.

Rezolvați și clarificați imediat cum apar conflicte, neînțelegeri. E ok ca celălalt să aibă puncte de vedere diferite. Nu înseamnă că e greșit sau nebun; experiența lui de viață și/sau educația îl fac să vadă din altă perspectivă. Detaliile supărătoare nerezolvate pot deveni sursă de frustrări, iar în timp devin insuportabile.

Ascultăți partenerul cu maximă prezență, fără a interveni când vorbește, fără a face scenarii în cap. Priviți-l prin ochii iubirii, asumându-vă că l-ați ales și amintindu-vă că are o mulțime de calități.

Relațiile frumoase sunt cele în care cei doi sunt în regula cu ei însiși, fără blazare. Zi de zi își aduc aportul, continuă să-și surprindă plăcut partenerul, să investească timp, energie, iubire, interes.

Într-o relație de pasiune trecătoare fără fundament sănătos simți o nebunie. Într-o relație împlinitoare te simți și esti protejat/ă, iubit/ă, respectat/ă, apreciat/ă, onorat/ă.

O relație toxică e ca un parfum ale cărui note de vârf care dureaza 5 minute îți plac, însă nu și cele de bază care persistă restul zilei. O relație toxică este ca un borcan cu un strat subțire de miere deasupra și în rest plin de alimente fermentate; este ca o melodie ce începe frumos și continuă cu versuri supărătoare și ritmuri nepotrivite cu inima ta, ca un vânt ce se transformă în furtună cu efecte nefaste.

Tu ce alegi? Ce creezi?

Lasă un răspuns

Adresa de Email nu va fi publicată.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>