Cum să treci peste o ceartă? 

Certurile

Certurile apar din cauza diferențelor de valori (concepte importante pentru fiecare dintre noi, ca iubire, armonie, bani, respect, libertate), a diferențelor de convingeri (lucruri pe care noi le credem cu tărie), a diferențelor de opinie.

Diferența de opinie este o situație absolut normală în orice relație. Important este modul în care răspundem atunci când simțim că ne sunt încălcate granițele și cum ne raportăm la faptul că fiecare persoană este unică, percepe în modul sau mediul, realitatea, are propria sa viziune asupra diverselor subiecte.

Există mai multe posibilități grupate unele sub reacții conștiente, raționale și altele sub reacții inconștiente, emoționale.

Poți să rămâi deschis să asculți alte păreri, să mulțumești pentru ele și să îți păstrezi afirmându-ți propria părere, poți să alegi nici măcar să nu asculți alte păreri, poți să înțelegi părerile celuilalt, să te pui în papucii săi, poți să judeci, să critici, să te cerți, să ataci. Te poți alinia la părerile celorlalți, le poți respinge, te poți lupta. Dar cum ar fi să rămâi neutru, să iei ce ți se potrivește, să nu risipești energie în cauze nedefinite, să alegi conștient ce să păstrezi și ce să schimbi?

Când raspunzi din traume emoționale, intri pe pilot automat – automatism de răspuns, uiți ce îți doreai să obții, recreezi suferința ta din trecut, inconștient te răzbuni pe cei care te-au rănit profund în prima parte a vieții, generezi stări neproductive atât ție cât și interlocutorului. Din această poziție, nu câștigi nimic, ci îți pui sare pe rană, intri în triunghiul dramei, întri în reacția de pierdere.

Exercițiu – amintește-ți de ultimele cinci ieșiri nervoase ale tale. Cum ai reacționat?

Poate ai țipat, poate ai plecat trântind ușa, poate ai împietrit… Se aseamănă cumva comportamentul tău cu al unuia dintre părinți? Ce situații din copilăria ta recreezi? Vrei să trăiești conflictual sau vrei armonie?

Tu ești adult acum, ești stăpânul vieții tale. Poți alege ce vrei să păstrezi și ce vrei să schimbi, poți să îți dai seama de repercusiunile alegerilor tale pe termen scurt, mediu și lung. Puterea de decizie e la tine, decizia de a acționa, de a pune în practică sunt toate la tine.

La nivel de reacție instinctuală, te poți identifica cu

a) fuga – pleci imediat de la locul confruntării sau ieși din relație

b) înghețul – taci, rămâi blocat, nemișcat, nu faci nimic

c) atacul – reacționezi agresiv, uneori doar verbal (țipete, amenințări, cuvinte jignitoare), alteori chiar comportamental (arunci, muști, lovești, scupi, împingi, ciupești).

Dacă te-ai întrebat vreodată ce altceva mai este posibil, cum reușesc alți oameni să rămână calmi, având nenumărate avantaje, acesta este momentul în care vei afla cum să ajungi și tu în acel punct.

Foarte bine. În momentul în care simți că ceva te enervează, te frustrează ori simți că nu te mai poți controla sau nu știi ce să faci, imaginează-ți că te dai cu doi pași înapoi. Amintește-ți un moment în care erai foarte calm, te simțeai complet relaxat și în echilibru. Ce imagine îți apare în fața ochilor? Ce auzi? Ce senzații percepi – cald, răcoare, ușurință, împământare, etc?

Acum du-te cu gândul la ce vrei să obții, ce obiective ai. Dacă mă comport în felul x, ce o să se întâmple astăzi, dar peste un an? Dacă mă comport în felul y, ce se întâmplă astăzi, dar pe viitor? Îți aduce rezultate pozitive, atunci continuă. Nu îți aduce mai nimic bun, atunci stop. Gândește-te ce acțiuni și comportamente te avantajează și te propulsează în direcția în care vrei cu adevărat.

În aproximativ 70% dintre cazuri, studiile arată că nu se pot evita situațiile conflictuale, însă cum alegi să răspunzi depinde doar de tine. O tehnică foarte simplă și eficientă este să îți acorzi un timp pentru a te liniști. Transmite-i interlocutorului tău că poți reconsidera și îi poți răspunde în aproximativ o oră, o zi, o săptămână în funcție de urgență și de rapiditatea cu care tu redevii în starea de a deciziona. Reamintește-ți de ce te afli acolo și ce obții la finalul zilei prin acțiunile tale. Realizează o paralelă între obiective și acțiuni. Vei fi plăcut surprins că acum vrei să acționezi diferit. Schimbându-ți comportamentele creezi căi strategice către atingerea destinației dorite.

Te felicit! Nu uita să te premiezi , să îți adresezi încurajări și te celebrezi.

Pentru sesiuni individuale, de cuplu, de grup sau echipă, programările se fac la 0729518817. Lucrez cu adulți, copii, adolescenți. Față în față, telefonic, via internet.

Lasă un răspuns

Adresa de Email nu va fi publicată.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>